Zelfde behandeling flex en vast loont

Organisaties halen het meest uit hun flexwerkers wanneer zij hetzelfde worden behandeld als de vaste werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en Kirkman Company. De instellingen deden samen onderzoek naar hoe arbeidspools binnen grote organisaties zijn opgezet. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat organisaties baat hebben bij het werken met een pool aan vaste flexwerkers. Op deze manier ontstaat de juiste balans tussen flexibiliteit in de arbeidspool en zekerheid over de geleverde kwaliteit.

Binding
Wanneer organisaties de flexwerkers hetzelfde behandelen als de vaste mensen in dienst, ontstaat er volgens de onderzoekers tussen beide partijen meer binding en wordt aan een sterke werkgevers-werknemers-relatie gebouwd. Hierdoor komt een flexwerker, na een periode bij een andere organisatie te hebben gewerkt, ook weer eerder terug op de oude werkplek. De kennis die dan is opgedaan bij het andere bedrijf wordt toegankelijk voor de oorspronkelijke werkgever. Met als resultaat dat alle betrokken partijen zich verder kunnen ontwikkelen.

Zekerheid
Met behulp van de flexibele arbeidscommunity wordt niet alleen flexibiliteit gecreëerd voor werkgevers en werknemers, maar ook zekerheid. Werkgevers hebben toegang tot een pool met betrokken en gekwalificeerde mensen die graag bij hun organisatie willen werken en de gewenste kwaliteit kunnen leveren. De medewerker heeft (meer) zekerheid van werk, maar behoudt ook de flexibiliteit om voor andere organisaties te werken.

Trend
Renee Duijf, HR-expert bij Kirkman Company: ‘Dit onderzoek bevestigt wat wij zien in de markt. Veel bedrijven waar wij mee werken zijn hun arbeidspool anders aan het organiseren dan voorheen. Door de afname aan vaste banen en de toename aan flexwerkers de afgelopen jaren is er vanuit beide partijen behoefte om de arbeidsverhoudingen zo goed mogelijk te regelen. Hierbij zijn ‘flexibiliteit’ en ‘zekerheid’ twee belangrijke speerpunten voor zowel werkgever als werknemer.’

Reacties

Plaats een reactie