20% kleinere baankans door lange werkloosheid

Werkzoekenden die negen maanden werkloos zijn, hebben een drastisch lagere kans op het vinden van een baan dan werkzoekenden die minder lang werkloos zijn of solliciteren vanuit een baan. Dat bericht The Wallstreet Journal op basis van een nog te publiceren wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers, de Zweedse economen Stefan Eriksson en Dan-Olof Rooth, reageerden op 3.500 banen met 8.500 verzonnen CV’s. Sommige van de verzonnen sollicitanten hadden een baan en een goed gevulde CV, andere sollicitanten waren werkloos geweest in het verleden maar momenteel aan het werk, en weer anderen waren werkloos.

Uit het experiment bleek dat een korte werkloosheidsduur (maximaal vijf maanden) geen negatieve invloed heeft op de kans om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In het geval van functies voor laagopgeleiden was er zelfs sprake van een licht positief effect. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat een werkloze werkzoekende per direct beschikbaar is.

Bij langdurige werkloosheid nam de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek aanzienlijk af. Bij negen maanden werkloosheid blijkt de kans om uitgenodigd te worden met 20 procent te zijn afgenomen. Volgens de onderzoekers heeft langdurige werkloosheid zodoende hetzelfde effect als wanneer vier jaar werkervaring van het CV geschrapt zou worden.

De wetenschappers bieden langdurig werklozen nog wel wat hoop. Hebben zij eenmaal een baan gevonden, dan is één jaar werkervaring genoeg om het effect van een langdurige periode van werkloosheid teniet te doen. Een periode van langdurige werkloosheid blijft dus niet voor altijd aan de sollicitant kleven.

Reacties

Plaats een reactie