Opnieuw minder werk uitzendkrachten

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten blijft dalen. Juli was alweer de negentiende maand op rij dat het aantal gewerkte uitzenduren afnam. Dat blijkt uit cijfers die ABU, de brancheorganisatie voor uitzendondernemingen , dinsdag heeft gepubliceerd. Geen goed vooruitzicht voor de Nederlandse economie. De uitzendbranche is immers de graadmeter van de economie. ‘Als het goed gaat met de economie, is dat meestal als eerste te zien aan de cijfers van de uitzendsector’, aldus Hans van den berg van de ABU in de Volkskrant van 6 augustus. ‘Zodra de markt aantrekt, overwegen bedrijven weer extra personeel aan te nemen. Omdat ze zo min mogelijk risico willen lopen, kiezen ze dan in eerste instantie voor flexibiliteit.’

De cijfers
Het aantal uren dat uitzendkrachten hebben gewerkt, nam in de periode van 17 juni tot 14 juli met vijf procent af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet van uitzendbedrijven kromp in deze periode met twee procent. De werkgelegenheid voor uitzendkrachten nam in alle sectoren af. Bij administratieve bedrijven was vier procent minder werk voor tijdelijke krachten. In de industrie en de technische sectoren nam het werk voor uitzendpersoneel met respectievelijk vier en zeven procent af. In de zorgsector namen de uitzenduren met ruim een derde af ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

Lichtpuntje
Toch is er goed nieuws te melden. Bert de Groot, hoogleraar Governance en Strategisch Investeringsbeleid in Rotterdam zegt in de Volkskrant dat de krimp van de uitzendmarkt ‘heel binnenkort omslaat’. De Groot: ‘het is alsof je een schip de haven ziet binnenkomen, maar je nog niet precies weet wanneer het gaat aanleggen.’ Volgens De Groot zal de uitzendmarkt dus binnenkort wel weer aantrekken.

bron: ABU

bron: ABU

Reacties

Plaats een reactie