Hoger opgeleiden nemen baan onder niveau; MBO’ers groeien door

Ondanks dat de vraag naar hoger opgeleiden blijft groeien, accepteren veel hoger opgeleiden een baan onder hun niveau. Dat blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt eerste helft 2013 van Yacht. In het tweede kwartaal steeg het aantal vacatures voor hoger opgeleiden met 7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ondertussen geeft een kwart van de ondervraagden aan het afgelopen jaar een baan onder HBO/WO- niveau te hebben geaccepteerd.

Opvallend is dat 21% van de middelbaar opgeleiden juist een functie op HBO/WO-niveau heeft bemachtigd. ‘Het is duidelijk dat het aanbod van hoogopgeleiden niet aansluit op de vraag die er is. De interne MBO’er die solliciteert naar de baan op hoger niveau heeft goede kaarten in handen door de kennis en vaardigheden opgedaan in de praktijk’, aldus Dick Koopman, directeur bij Yacht.

Reacties

Plaats een reactie