Mindering salaris steeds normaler – UPDATE

Werkgevers vragen hun personeel steeds vaker salaris in te leveren. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van loonstrookverwerker ADP en organisatieadviesbureau Berenschot in opdracht van uitgeverij Performa. In een onderzoek onder meer dan 1000 medewerkers van personeelszaken, zei 4 procent dit jaar het personeel te hebben gevraagd tevreden te zijn met een lager inkomen. Volgens ADP en Berenschot gaat het om een trend.

De meeste loonoffers werden gevraagd in de bouw (17%), bij advieskantoren (9%) en bij transportbedrijven (9%). Daarnaast vragen steeds meer Nederlandse bedrijven aan hun werknemers om een lagere functie te bekleden. Bij 28% procent van de bedrijven wordt deze demotie al toegepast en bij 15% zijn ze dat nog aan het onderzoeken.

UPDATE – reactie FNV

Ton Heerts van de FNV is niet blij met de stijgende vraag naar salarisverlaging. ‘Dit is niet goed. Hiermee ondermijn je CAO-afspraken’, zo zei hij in het Radio 1-journaal. Daarnaast gaf hij aan te willen waken voor gemakzucht: ‘het is duidelijk dat de crisis diepe wonden slaat, maar het is niet de bedoeling dat dit gemeengoed wordt. Wat voor ons belangrijk is, is dat het op vrijwillige basis is en mensen niet onder druk worden gezet.’