1 op 3 bereid tot loonoffer

Een op de drie werknemers zou akkoord gaan met een lager salaris als hij daardoor zijn baan kan behouden. Dat schrijft de Volkskrant deze week op basis van het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit. Aan het onderzoek deden zo’n 80.000 mensen mee.

Gemiddeld 100 euro
Volgens de uitkomsten van het onderzoek zou een werknemer gemiddeld zo’n drie procent van zijn nettoloon willen inleveren. Dat komt overeen met zo’n 100 euro bruto per maand. Universitair geschoolde werknemers zijn bereid tot wel 4,1 procent salaris in te leveren als zij daarmee hun baan kunnen behouden, MBO-geschoolde werknemers zijn daarin een stuk terughoudender. Zij zeggen gemiddeld 2,3% te willen inleveren.

Voorzichtig
In een reactie op het artikel in de Volkskrant waarschuwt de vakbond FNV dat mensen echt goed na moeten denken voordat zij ingaan op een loonsverlaging. Als, nadat een werknemer een loonsverlaging heeft geaccepteerd, een half jaar later de werkgever alsnog ontslag aanvraagt, dan is de WW-uitkering meteen ook lager.

Te laag
Overigens vindt gemiddeld een kwart van de Nederlanders zijn salaris te laag. Vooral vrouwen zijn van mening dat zij meer loon verdienen.

 

Reacties

Plaats een reactie