Meer vacatures, minder banen

Voor het eerst in twee jaar is er een toename in het aantal vacatures. In totaal waren dat er eind september 94.000. Een toename van 3.000 vergeleken met een kwartaal eerder. Wel nam het aantal banen af. Dat blijkt uit cijfers die het CBS verleden week donderdag presenteerde. De toename aan vacatures is volgens het CBS volledig toe te schrijven aan particuliere bedrijven, met name in de commerciële dienstverlening. Daar stonden 59.000 vacatures open. Het aantal vacatures in de zorg nam licht af, naar 11.000 vacatures.

afname banen
Naast het goede nieuws over de stijging van het aantal vacatures kwam het CBS ook met negatieve cijfers. Het totale aantal banen in Nederland daalde het derde kwartaal met 46.000 banen ten opzichte van de voorgaande periode. Dat is een afname van 0,6%. Op jaarbasis kromp de werkgelegenheid met 2%. De grootste afname komt voor rekening van de bouw, maar ook de kinderopvang en thuiszorg hebben het zwaar te verduren.

 

Reacties

Plaats een reactie