Bouw als banenmotor?

De arbeidsmarkt krimpt nog steeds. Honderdduizenden mensen zijn op zoek naar een baan. Toch zijn er zelfs in deze tijd nog sectoren waar wel groei is, blijkt uit een onderzoek van De Volkskrant.

Bouw
Opvallend positief zijn experts over de werkgelegenheid in de bouw. De sector was jaren het probleemkindje van de arbeidsmarkt. Maar, zo redeneren experts, de bouwsector is zo afgeslankt dat deze eigenlijk alleen nog maar kan groeien. Zodra de economie aantrekt, zal de situatie in de bouw zich gaan herstellen. Om de al jaren uitgestelde bouwvraag  op te kunnen vangen zijn er vooral veel MBO-ers nodig, zoals bouwvakkers, elektromonteurs en monteurs. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg zegt ‘jongeren best te durven adviseren om nu te beginnen aan een opleiding in de bouw’. Wel moeten zij dan minimaal inzetten op een MBO-opleiding op niveau 4. Lager geschoold werk in de bouw wordt met name verricht door goedkope buitenlandse krachten.

ICT
Afgelopen jaar nam het aantal vacatures in de ICT-branche toe met 15%. Dat aantal komt niet alleen door de zogenaamde vervangingsvraag door werknemers die met pensioen gaan of door werknemers die van baan wisselen. Er komen ook écht nieuwe banen bij. De toename in ICT-ers komt met name omdat organisaties door middel van automatisering een efficiencyslag willen slaan en al die nieuwe softwaresystemen moeten gemaakt, getest en geïmplementeerd worden. Toch biedt een ICT-opleiding geen baangarantie. Niet in alle segmenten van de ICT-branche is er werk. Bovendien is er vooral vraag naar HBO-ers en WO-ers.

Techniek
Al jaren is er een structureel tekort aan personeel in de techniek. Jaarlijks stromen er zo’n 70.000 technici uit omdat zij met pensioen gaan. Daarvoor komen er slechts 35.000 nieuw afgestudeerde voor in de plaats. De vraag in de technieksector gaat voornamelijk uit naar functies als ingenieur, bouwkundige, informaticus en werktuigbouwkundige. Ook op MBO-niveau zijn er volop kansen. Bedrijven zitten te springen om vakmensen in de metaalberoepen, zoals lassers.

 

Reacties

Plaats een reactie