Geen sollicitatieplicht bijstandsmoeders

De voorgenomen plannen om werkloze vrouwen met kinderen onder de 5 jaar een sollicitatieplicht op te leggen, wordt geschrapt. Dat maakt SGP-leider Kees van der Staaij vrijdag bekend. Het kabinet was voornemens om in de strengere Bijstand moeders met kinderen tot vijf jaar in de Bijstand ook te gaan verplichten om te gaan solliciteren. Op dit moment zijn alleenstaande ouders in de Bijstand met kinderen onder de 5 jaar nog vrijgesteld van de sollicitatieplicht en dat blijft dus zo.

Het plan om alleenstaanden met kinderen onder de 5 jaar verplicht te laten solliciteren, is onderdeel van een nieuwe, nog aan te nemen Bijstandswet. PvdA en VVD hebben in de Tweede Kamer hiervoor weliswaar een meerderheid, maar moeten in de Eerste Kamer bij andere partijen zoeken naar een meerderheid, zoals D66, SGP en ChristenUnie.

Eerder al werd bekend dat de plannen voor de aanscherping van de Bijstand mogelijk worden versoepeld rondom de landelijke invoering van een tegenprestatie. Gemeenten mogen straks waarschijnlijk toch zelf besluiten of mensen in de Bijstand een tegenprestatie moeten leveren voor de uitkering. Ook wordt de uitkering niet meer ingetrokken als iemand zijn uiterlijk niet aanpast omdat het een belemmering is bij het solliciteren.

Reacties

Plaats een reactie