Moeders voelen druk tot parttime werken

Deeltijdwerk is de nieuwe sociale norm geworden voor moeders met jonge kinderen. Zowel fulltime werkende moeders als thuisblijfmoeders krijgen te maken met onbegrip en verwijten vanuit hun sociale omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van Justine Ruitenberg, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. De omgeving en sociale achtergrond van moeders bepaalt in grote mate de hoeveelheid uren die zij per week (willen) werken. Zo blijkt onder meer dat moeders die veel uren blijven werken vanuit de wens om economisch zelfstandig te zijn (30 procent van de moeders), daartoe vaak expliciet of impliciet gestimuleerd zijn door een krachtige moeder, of juist door een moeder die klaagde over het huisvrouwenbestaan. Anderzijds ervaren moeders druk uit hun sociale omgeving om in deeltijd te werken en beperkt van kinderopvang gebruik te maken. Nederlandse moeders hebben dus minder vrije arbeidskeuze dan we wellicht dachten.

Reacties

Plaats een reactie