Zzp’er steeds vaker leerbedrijf

Steeds meer zzp’ers bieden MBO-leerlingen een stageplaats of leerbaan aan. Dat blijkt uit de recentste SBB Barometer, die elk kwartaal de stage- en leerbanenmarkt in kaart brengt. Eind 2013 boden 55.000 zelfstandigen als ‘opleidingsbedrijf’ zo’n plek aan. Dat is een vertienvoudiging van vijf jaar geleden. Dat is goed nieuws, er is namelijk een chronisch gebrek aan opleidingsplaatsen. Ongeveer de helft van de jeugdwerkloosheid wordt veroorzaakt door dit gebrek. Zonder leerwerkplek is het niet mogelijk voor de MBO-studenten om hun diploma te halen. Inmiddels zijn zzp’ers goed voor ongeveer 11% van alle leerwerkplekken. Niet verwonderlijk, de stagiairs zijn goedkope arbeidskrachten en bovendien brengen jongeren kennis van actuele vakontwikkeling met zich mee. Met name zelfstandigen in de uiterlijke verzorging en grafimedia fungeren vaak als leermeester.

Hoewel ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk onlangs bekend maakte dat het aantal leerwerkplaatsen in totaal met 14.000 is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, is er nog steeds een groot tekort. Dat tekort is er vooral bij de leerbanen waarbij jongeren vier dagen per week werken en één dag per week naar school gaan: de bbl-opleidingen. Deze leerbanen zijn betaald en in economisch slechte tijden is daar geen geld voor. Ook zijn veel erkende leerbedrijven failliet gegaan. Dat heeft ertoe geleid dat het aantal bbl-plaatsen het afgelopen kwartaal daalde met maar liefst 9.000. De stijging van het aantal leerwerkplaatsen waar Sterk over repte is puur toe te schrijven aan ‘reguliere’ stageplaatsen waarbij studenten die vooral op school zitten een periode stage lopen. Afgelopen kwartaal kwamen er daar 23.000 van bij.

Reacties

Plaats een reactie