Ruim 20% inactieven Brabantse Wal

De Bergse wethouder Sociale Zaken schetst een somber beeld voor de regio Brabantse Wal. Deze week eindigt voor 1.200 mensen het werk bij sigarettenfabriek Philip Morris. Maar daar blijft het niet bij. Nog eens 800 banen gaan er verloren bij bedrijven die goederen of diensten aan de fabriek leverden.

‘In één klap zitten we in deze regio aan 20% inactieven. Achtduizend mensen op zoek naar werk in een streek waar maar 31.500 arbeidsplaatsen zijn’ zegt wethouder Arjan van der Weegen in BN De Stem.

Om te proberen deze mensen weer aan een baan te helpen opent vanaf aanstaande maandag in de fabriek een mobiliteitscentrum, speciaal voor werknemers van Philip Morris en Facilicom, de grootste toeleverancier.

Daarnaast opent in het Bergse stadskantoor een regionaal werkcentrum om werknemers van andere getroffen toeleveranciers naar nieuw werk te begeleiden. Het werkcentrum wordt opgezet door de gemeente, het regionaal platform arbeidsmarktbeleid, de provincie en het Rijk.

De sluiting van Philip Morris is niet de eerste tegenslag voor de regio. Eerder al gingen er veel banen verloren in de voedingsmiddelenindustrie, sloot Tetra pak in Moerdijk, bouwde Philips Lightning in Roosendaal haar personeelsbestand fors af en schrapte Fokker 95 van de 300 banen in haar fabriek in Woensdrecht.

Reacties

Plaats een reactie