Arbeidsgehandicapten de dupe van Participatiewet

Honderden arbeidsgehandicapten met een tijdelijk Wsw-contract raken dreigen hun baan kwijt te raken omdat de gemeenten al vooruit lopen op de bezuinigingen van volgend jaar als gevolg van de Participatiewet. Arbeidsgehandicapten met een WIA-uitkering worden extra hard getroffen en gaan er honderden euro’s per maand op achteruit.

Zo’n 1.500 mensen met een WIA-uitkering (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) en een tijdelijk contract bij een sociale werkplaats kunnen er maar liefs 800 euro per maand op achteruitgaan bij werkloosheid omdat een deel van de arbeidsongeschiktheidsuitkering is gekoppeld aan een baan.

Volgens UWV en Cedris (de brancheorganisatie van de sociale werkbedrijven) maken gemeenten een denkfout. Want in 2014 kunnen arbeidsgehandicapten nog terecht bij de sociale werkplaatsen en komen de kosten voor rekening van het rijk. Pas per 1 januari 2015 gaan de Wsw en de bijstand op in de Participatiewet 2015. Vanaf die datum moeten mensen met een beperking een baan proberen te vinden bij een regulier bedrijf.

UWV, VNG en Cedris onderzoeken of er andere manieren zijn om arbeidsgehandicapten die niet meer in dienst kunnen komen van sociale werkbedrijven te kunnen plaatsen, bijvoorbeeld door detachering.

Reacties

Plaats een reactie