Help! robots bedreigen onze banen

Wat is de invloed van de technologie op de arbeidsmarkt? Die vraag stond centraal op een door het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid georganiseerd congres. De verwachting is dat er in de toekomst veel banen worden overgenomen door computers en robots, denk maar aan volautomatische melkrobots, zelf rijdende auto’s en volledig geautomatiseerde magazijnen.

De voordelen zijn evident, robots worden nooit ziek, hebben geen vakantie, werken 24 uur per dag, zijn goedkoop, vragen nooit om loonsverhoging  en staken niet. En dan hebben we het nog niet eens over de invloed van internet, smartphones en kunstmatige intelligentie op de arbeidsmarkt.

De afgelopen jaren raakte de automatisering vooral banen in de middenklasse in banken en de reisbranche. Daar zijn niet veel banen voor teruggekomen. De komende periode raakt de automatisering ook de lager geschoolde beroepen. De komende twee decennia dreigt 47% van de huidige Amerikaanse banen te verdwijnen door de automatisering, volgens Carl Frey en Michael Osborne, twee Oxfordonderzoekers.

Volgens minister Asscher moeten we dit inktzwarte scenario kennen om een passende oplossing te vinden voor de steeds verdergaande automatisering en robotisering. Een leven lang leren wordt als een mogelijke oplossing gezien., waarbij het steeds belangrijker wordt om snel in te kunnen spelen op de veranderingen in de economie in plaats van trainen op routine.

Het was de eerste keer dat het kabinet aandacht besteedde aan het automatiseringsspook.

Reacties

Plaats een reactie