Stemming ondernemers over arbeidsmarkt onveranderd

De stemming onder de ondernemers in het bedrijfsleven over de ontwikkeling van het aantal vacatures is in november niet veranderd ten opzichte van oktober en september. Ook in juli en augustus was de stemming nauwelijks anders. Pessimisten en optimisten houden elkaar al maanden nagenoeg in evenwicht. Dit maakte CBS afgelopen week bekend.

Binnen het bedrijfsleven loopt het beeld over het verdere verloop van de vacatures wel uiteen. Ondernemers in de bouw waren in november positiever over het verwachte verloop van de vacatures dan in oktober. Sinds januari 2013 verbetert de deelindicator onafgebroken en in november is het hoogste niveau bereikt sinds de start van de waarneming in januari 1998.

De stemming van de ondernemers in de industrie verbeterde in november licht. Bij de bouw en de industrie zijn de optimisten al ongeveer een jaar in de meerderheid. Dat geldt niet voor de commerciële dienstverlening. De stemming is daar al maanden nagenoeg hetzelfde en de pessimisten zijn hier nog steeds nipt in de meerderheid.

Het aantal vacatures is in het derde kwartaal van 2014 weer toegenomen en kwam eind september uit op ongeveer 113 duizend. Dit zijn er 5 duizend meer dan een kwartaal eerder. Het aantal vacatures neemt hiermee voor het vijfde kwartaal op rij toe. De groei van het aantal vacatures manifesteerde zich over de gehele linie, maar was het duidelijkst bij de handel en in de industrie. Dit is in lijn met de groei van beide bedrijfstakken dit jaar.

Reacties

Plaats een reactie