Moderne cao ten koste van oudere werknemer

De crisis, globalisering en ict-ontwikkelingen hebben voor grote veranderingen gezorgd, maar niet in de arbeidsvoorwaarden. Hoog tijd om de arbeidsvoorwaarden te moderniseren. Volgens Harry Kraats, directeur van werkgeversvereniging AWVN, moeten we durven versoberen al gaat dat vooral ten koste van oudere werknemers. Maar het is noodzakelijk.

De onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden staan behoorlijk onder druk door de aanhoudende crisis. De vakbonden zetten te veel in op loonsverhoging, terwijl ondernemers meer flexibiliteit en hogere kwaliteit willen. Gouden kooien met luxe regelingen in cao’s, zoals seniorenverlof, zitten flexibilisering en productiviteit in de weg.

Het is noodzakelijk nieuw beleid te ontwikkelen waarbij jong en oud zich senang voelen en waarbij ouderen als volwaardige en productieve werknemers worden beschouwd tot aan hun pensioen. In het nieuwe arbeidsvoorwaardenbeleid moet ook ruimte zijn voor ouderen om een stap terug te doen. Maar dan moet demotie ook bespreekbaar zijn.

Van Kraats roept vakbonden en werkgevers op gezamenlijk een toekomstvisie te ontwikkelen. Als het niet met de vakbonden kan, bestaat een reële kans dat werkgevers zonder vakbonden en buiten de cao verder gaan met het moderniseren van de arbeidsvoorwaarden. Daar zijn werkgevers niet op uit, maar ze worden wel ongeduldig.

Reacties

Plaats een reactie