Na de startersbeurs nu ook meesterbeurs

Je zou maar 50+ zijn en werkloos worden. Dan zijn de uitzichten niet zo best. Maar dankzij de meesterbeurs is er weer hoop. Het idee is afkomstig van Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de universiteit van Tilburg. De gemeenten Tilburg en Eindhoven hebben de meesterbeurs al ingesteld. Den Bosch heeft het voorbeeld gevolgd. Meer steden, zoals Dordrecht en Zutphen, hebben interesse en ook werkgevers zijn geïnteresseerd.

Meedoen
Met de meesterbeurs kunnen 50-plussers een half jaar bij een werkgever aan de slag en ontvangen € 150 bovenop hun bijstandsuitkering. Als ouderen werkloos worden, raken ze ook in snel tempo hun netwerk kwijt. Ook hebben ze weinig ervaring met solliciteren. Met de meesterbeurs doen ze weer mee.

Verdringing
Toch is niet iedereen even enthousiast. Een veel gehoorde klacht is dat de meesterbeurs leidt tot verdringing. Een werkgever kan voor € 150 iemand in dienst nemen. Zo bestaat de kans dat werknemers met een meesterbeurs van het ene “goedkope” baantje in het andere rollen. Voor verdringing is Wilthagen niet zo bang. Werkgevers moeten vooraf een plan indienen en na is er een evaluatie met de werkgever. Werkgevers die goedkope arbeidskrachten willen binnenhalen worden afgewezen.

Reacties

Plaats een reactie