De moderne werknemer bestaat niet!

Volgens werkgevers willen jongeren niets liever dan een vast contract. Dit beeld ligt veel genuanceerder, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de statistiek. Starters op de arbeidsmarkt krijgen vaak een flexibel contract aangeboden en zijn daar in den beginne ook gelukkig mee. Maar ook jongeren worden ouder en met het voortschrijden van de leeftijd krijg je andere behoeften ga je toch op zoek naar zekerheden. Een koophuis bijvoorbeeld of het stichten van een gezin.

Flexibele contracten
De zogenaamde moderne werknemer wil het flexibel contract dan inruilen voor een vast contract. Immers, een flexibel contract staat die zekerheden in de weg. Het ligt dan ook niet aan de werknemers. Die willen wel een vast contract. Over het algemeen zijn het de werkgevers die ‘nieuwe’ medewerkers geen vast contract willen aanbieden. Zij vinden flexcontracten wel prettig, vooral als de moderne werknemer ook nog eens verantwoordelijkheid draagt voor opvang van zijn eigen werkloosheid, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Gevolgen van flexcontracten
Werkgevers realiseren zich te weinig wat de gevolgen van de toenemende flexibilisering zijn. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen voor de arbeidsmarkt of de betrokkenheid van de flexwerker bij de organisatie. Hier is een schone rol weggelegd voor de politiek en de sociale partners. Pak die handschoen op, want de toenemende arbeidsmigratie en de sterke stijging van zelfstandigen vraagt heel veel aandacht.

Reacties

Plaats een reactie