Werkgever betaalt straks indirect voor transitiekosten uitzendkracht

Uitzenders hebben aangekondigd dat zij vanaf 1 juli de transitiekosten voor uitzendkrachten geheel of gedeeltelijk zullen moeten doorberekenen aan de inlenende werkgever. Daarmee worden de uitzendtarieven substantieel verhoogd. Vanaf 1 juli zijn werkgevers verplicht medewerkers met een dienstverband van meer dan 2 jaar een transitievergoeding te geven na afloop van het arbeidscontract. De transitievergoeding geldt over de gehele periode dat de werknemer werk  heeft verricht.

Ook uitzendbureaus vallen onder de nieuwe Wet werk en zekerheid. Zij mogen – in uitzondering op ‘gewone’ werkgevers – uitzendkrachten maximaal 4 jaar in tijdelijke dienst hebben voordat ze een vast contract moeten krijgen, maar na 2 jaar ontstaat het recht op de transitievergoeding. Afgelopen weken ontstond er veel ophef over het plan van onder meer ING om uitzendkrachten die al langer voor het concern werkten daarom nu snel te ‘lozen’. Afscheid nemen van deze uitzendkrachten vóór 1 juli kost namelijk niets, maar daarna moet de transitievergoeding worden betaald.

Reacties

Plaats een reactie