Asscher, de Don Quichot strijdend tegen flexwerk

Asscher wil de arbeidsvoorwaarden van payrollers helemaal gelijktrekt met die van mensen in vaste dienst. Bij payrolling staan mensen op de loonlijst van een payrollbedrijf en zijn dus niet in dienst bij de organisatie waarvoor ze werken. Voor de werkgever heeft payrolling grote voordelen: geen administratieve rompslomp van het werkgeverschap en hij kan makkelijk van mensen af als er geen werk meer is.

Volgens Asscher mogen gemeenten en rijk het payrollsysteem niet gebruiken als goedkoop alternatief voor structureel werk. Dat gaat de FNV niet ver genoeg. De vakbond wil dat niet alleen de overheid, maar ook alle grote organisaties stoppen met het inzetten en inhuren van payrollers. Dat gaat minister Asscher weer te ver.

Ongelijkheid
Payrollers hebben niet dezelfde arbeidsvoorwaarden als de vaste medewerkers. Deze ongelijke behandeling is een doorn in het oog van de vakbond. Volgens de vakbonden worden payroll-medewerkers niet gelijk behandeld als vaste werknemers, denk maar aan de kerstpakketten, pensioenopbouw en het volgen van opleidingen.

Ontslagbescherming
In de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, die volgende maand ingaat, is opgenomen dat payrollmedewerkers dezelfde ontslagbescherming krijgen als medewerkers die wel rechtstreeks bij de werkgever in dienst zijn. Maar voor wat betreft de andere arbeidsvoorwaarden blijft de ongelijkheid nog bestaan, tot de nieuwe wet die minister Asscher nu aankondigt van kracht wordt.

Gemeenten
De Rijksoverheid stopt met het gebruik van goedkopere payrollers. Gemeenten daarentegen maken er volop gebruik van. 85 procent van alle gemeenten in Nederland maakt gebruik van payrollers. Niet verwonderlijk want gemeenten hebben er sinds dit jaar veel nieuwe taken bij gekregen van het rijk. Om die taken goed uit te voeren zijn in een overgangsperiode veel nieuwe tijdelijke arbeidskrachten nodig.

Het wachten is nu op de aangekondigde wet van minister Asscher waarin hij payrolling voor de overheid aan banden legt.

Reacties

Plaats een reactie