Bedrijven proberen onder ontslagvergoeding uit te komen

Werkgevers bij middelgrote en kleine bedrijven hebben de afgelopen dagen voor honderden werknemers ontslag aangevraagd in een poging onder de nieuwe ontslagvergoeding uit te komen. Advocaten hebben tot en met gisteren overuren gedraaid om alle aanvragen op tijd de deur uit te krijgen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een rondgang onder advocaten en uitkeringsinstantie UWV.

Het aantal ontslagaanvragen neemt al maanden af door de weer langzaamaan herstellende economie, maar schiet nu ineens omhoog. Zo is het aantal ontslagaanvragen verleden week verdubbeld ten opzichte van de weken daarvoor. Er werd voor 1.450 mensen ontslag aangevraagd.

Door voor 1 juli ontslag aan te vragen via UWV ontlopen werkgevers de wettelijke transitievergoeding die ze vanaf vandaag moeten meegeven aan werknemers van wie ze om bedrijfseconomische redenen af willen.

Vanaf vandaag krijgt iedere werknemer, ook een flexwerker die voor een korte tijd ergens werkt, een transitievergoeding mee. Die vergoeding bedraagt minimaal eenderde maandsalaris per gewerkt jaar, tot een maximum van 75 duizend euro.

Reacties

Plaats een reactie