Nieuwe VAR door Tweede Kamer

De nieuwe VAR komt dichterbij: de Tweede Kamer is akkoord met een nieuwe belastingtoets.

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) gaat de prullenbak in. De Tweede Kamer stemde onlangs in met een nieuw alternatief waarin opdrachtgevers en zzp’ers een overeenkomst voorleggen aan de Belastingdienst, die de fiscus op haar beurt beoordeelt.

Nadat Wiebes’ wetsvoorstel Beschikking geen loonheffingen (BGL) er niet doorheen kwam wegens een overvloed aan kritiek van werkgevers en werknemersorganisaties, kwam hij in april met een nieuw wetsvoorstel. Een nieuwe VAR ‘Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie’. De grootste wijziging is dat opdrachtgever en opdrachtnemer bij een tijdelijke opdracht nu per sector gebruik kunnen maken van model- of voorbeeldovereenkomsten van de Belastingdienst, die de fiscus wel eerst goed moet keuren.

Als ook de Eerste Kamer zal instemmen, dan gaat de nieuwe belastingtoets waarschijnlijk al per 1 januari 2016 ingaan. Daarom wil de Belastingdienst dit najaar al een aantal van die voorbeeldovereenkomsten op de website publiceren. Andere opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen daar dan ook gebruik van maken. Daarom kan men nu al overeenkomsten aan de fiscus voorleggen.

Reacties

Plaats een reactie