Draagt staatssecretaris Klijnsma een roze bril?

Eerder berichtten wij u al dat er een kloof lag tussen het aantal extra banen voor arbeidsgehandicapten die staatssecretaris Klijnsma presenteerde en het aantal van Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie. Volgens Klijnsma waren er al meer dan 10.000 banen gecreëerd, terwijl dat er volgens Cedris slechts 416 zijn.

Hoe is dit verschil te verklaren? Naar alle waarschijnlijkheid telt Jetta Klijnsma banen mee van mensen die vanuit de sociale werkvoorziening bij een werkgever gedetacheerd zijn. En dat mag niet. Dat is niet volgens afspraak. Die 125.000 banen die in 2026 gerealiseerd moeten zijn, zijn extra banen, dus banen die vervuld worden door arbeidsgehandicapten die nog geen werk hebben. Detachering valt daar niet onder. Gerrie van Sunder, directeur van de Felua-groep, een van de grootste sociale werkplaats-bedrijven in Nederland, kent slechts één geval van tewerkstelling vanaf de wachtlijst.

De politiek wil opheldering van de staatssecretaris. Wordt vervolgd.

Reacties

Plaats een reactie