Asscher versoepelt loondoorbetalingsplicht voor MKB bij ziekte in 2e jaar

De loondoorbetalingsplicht van twee jaar voor zieke werknemers is één van de grootste redenen dat het MKB terugschrikt voor vaste dienstverbanden. Het is financieel vaak niet te trekken voor een klein bedrijf om én de loonkosten van de zieke én de loonkosten van een vervanger te betalen.

Daarom heeft Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een alternatief voorgesteld voor bedrijven met minder dan 10 werknemers. Zij kunnen straks kiezen: of meedoen aan een collectieve verzekering via het UWV, of alsnog kiezen voor een tweede jaar loondoorbetaling. Nadeel van de collectieve regeling is dat je ook premie betaalt als er niemand ziek is en dat de hoogte niet individueel bepaald is, maar afhankelijk van het verzuim in de sector. Voordelen zijn de besparing van een heel jaar loondoorbetaling en de kosten en moeite van re-integratie, die ook door het UWV worden overgenomen.

Reacties

Plaats een reactie