Uitzendbranche is de banenkampioen

In een interview met NRC Handelsblad van 26 januari geeft Jurriën Koops – directeur Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) – zijn visie op arbeidsmarktzaken als de banengroei in de uitzendbranche realiseerde, de problemen op de arbeidsmarkt, de Dba, de opvolger van de VAR en loondoorbetaling bij ziekte.

In 2015 is het aantal uitzenduren met 10% gestegen. Omgerekend betekent dat dat de uitzendbranche 70.000 extra mensen aan het werk heeft geholpen. Daarmee staat de sector met stip op 1.

Ondanks de groeiende economie stijgt het aantal vaste banen nauwelijks. Volgens Jurriën Koops is de oorzaak niet alleen conjunctureel, maar ook structureel. De concurrentie en grillige markt dwingt bedrijven er juist toe flexibele arbeidskrachten in te zetten. De werkgelegenheid stijgt het hardst in de techniek, ICT en bij de industrie, logistiek en zakelijke markt. Daar dreigt schaarste en opleidingen sluiten niet aan bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

De uitzendbranche kan daarnaast ook voor vluchtelingen de springplank zijn naar werk. Maar dat is een lastige kwestie. Denk bijvoorbeeld aan de taalbarrière, eventuele trauma’s, huisvesting en het woon-werkverkeer.

In de afgelopen 55 jaar is de ABU uitgegroeid tot een koepel van bedrijven voor werk. De meeste leden van de ABU zijn allang niet meer klassieke uitzenders. Zij doen aan payrolling, bemiddeling van zelfstandigen, of nemen het personeel- en organisatiewerk voor een bepaald productieproces over. Vandaar dat de ABU zich ook heeft gemengd in de discussie rondom de Dba, Deregulering beoordeling arbeidsrelaties, de opvolger van de VAR.

Volgens Koops schieten we alleen maar iets op met deze  nieuwe wet als ook de handhaving goed geregeld is. Want wie gaat dat allemaal controleren als we straks duizenden modelovereenkomsten hebben.

Het CDA heeft de Sociaal Economische Raad (SER) de opdracht gegeven om de doorbetaling bij ziekte van loon terug te brengen van twee jaar naar acht weken. Via een basisverzekering kan dan de doorbetaling tot twee jaar worden gerealiseerd. Koops vindt dit een goed plan. Op Dit moment betaald Nederland zieke werknemers het langst door in Europa.

Zzp’ers en de arbeidsmarkt moeten de politieke agenda blijven domineren. De veranderingen gaan razend snel en de arbeidsmarkt zal alleen nog maar diverser en complexer worden.

Reacties

Plaats een reactie