Oorzaak van verzuim is sterk veranderd

Doordat in de afgelopen jaren de oorzaken van verzuim sterk veranderd zijn, hoeft de bedrijfsarts  niet meer altijd te worden ingeschakeld. Volgens Titus Kramer van Capability zijn de zorgen voor het dreigende tekort aan bedrijfsartsen sterk overtrokken.

Uit een onderzoek van Capability blijkt dat bij één op de zes ziekteverzuimgevallen de oorzaak financiële problemen zijn. Daarbij heb je geen bedrijfsarts nodig, maar iemand die kennis heeft van schuldsanering en de verzuimmanager.

Daarnaast is de sterke groei van zzp’ers van grote invloed op het verzuim. Een zzp’er zal minder verzuimen omdat voor hem geldt: niet werk, geen geld.

Als laatste punt haalt Kramer aan dat bedrijven vaak onnodig een bedrijfsarts inschakelen. Het is volgens hem achterhaald dat je als zieke werknemer fysiek moet langskomen zodat de bedrijfsarts beoordeelt wat de reden van verzuim is. Waarom kan dat niet online. Dat bespaart bovendien veel tijd en geld.

Reacties

Plaats een reactie