Beslagvrije voet drastisch vereenvoudigd

Staatssecretaris Jette Klijnsma wil het berekenen van de beslagvrije voet vereenvoudigen. Op dit moment zijn er voor deze berekening namelijk veel gegevens nodig die mensen zelf dienen aan te leveren. Dit gaat vaak niet goed, en hierdoor houden mensen met schulden te weinig geld per maand over om mee rond te komen.

Beslagvrij
De beslagvrije voet is een steeds vaker gehoorde term, maar wat betekent dit nu eigenlijk? De beslagvrije voet is het minimale inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd door bijvoorbeeld een deurwaarder. Dit gedeelte van het inkomen dient te worden gebruikt voor het betalen van vaste lasten.

Als de beslagvrije voet niet goed wordt berekend, raken mensen met schulden nóg dieper in de problemen. Ze zitten namelijk al in de schulden, maar raken tegelijkertijd achter op de betaling van de vaste lasten doordat zij niet voldoende inkomen over houden om deze te blijven betalen. De beslagvrije voet is dus simpel gezegd nodig om te voorkomen dat mensen van de regen in de drup belanden.

Tijdelijke oplossing
Het duurt nog even voordat de vereenvoudiging van de beslagvrije voet ook daadwerkelijk is doorgevoerd. Tot die tijd kunnen mensen gebruikmaken van de online webtool die vanaf vandaag online staat. Dit is een digitaal hulpprogramma dat bedoeld is om mensen meer inzicht te geven in de berekening van de beslagvrije voet. De hoop is dat mensen met schulden door het gebruik van de webtool weten waar ze recht op hebben en waarom. Ook kunnen ze door deze webtool inzien dat de hoogte van de beslagvrije voet per persoon verschilt.

Schuldhulpverlening
Onlangs berichtten we al over het pamflet van NVVK, de MOgroep, Divosa en de VNG, waarin deze sociale organisaties een voorstel deden ter verbetering van de schuldhulpverlening. Een belangrijk aspect hiervan was de vereenvoudiging van maatregelen als de beslagvrije voet. Nu Klijnsma deze stap heeft gezet, volgen er wellicht meer maatregelen om de schuldhulpverlening te verbeteren.

Reacties

Plaats een reactie