Flexwerk: meestal noodzaak

Ruim 80 procent van de mensen met een flexibel arbeidscontract doet geen flexibel werk uit eigen behoefte, maar uit noodzaak. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2015. Minder dan 20 procent van de flexwerkers heeft gekozen voor flexibel werk omdat ze daar de voorkeur aan geven.

Kleinere baan, meer flexibiliteit
Uit het onderzoek blijkt dus dat minder dan een vijfde van de flexwerkers behoefte heeft aan een flexibel contract. Wel is er een groot verschil tussen werknemers met een kleine parttime baan en een fulltime baan. Van de werknemers die minder dan 20 uur per week werken geeft 40% aan behoefte te hebben aan flexibiliteit. Onder fulltimers is het flexibele contract veel minder populair: slechts 7% werkt flexibel uit behoefte.

Flexwerk is gezond
Alhoewel flexwerk duidelijk nog niet zo populair is onder de Nederlandse beroepsbevolking, lijkt het wel beter te zijn voor de gezondheid. Onder de kleine groep flexwerkers die daar uit behoefte voor gekozen heeft, komen minder burn-out klachten voor.

Reacties

Plaats een reactie