Hulp nodig jongere arbeidsgehandicapten

Uit cijfers van het CBS blijkt dat maar liefst 1,7 miljoen Nederlanders in 2015 belemmerd waren in het krijgen of uitvoeren van werk door een handicap, langdurige ziekte of aandoening. Schokkend is dat maar liefst 400 duizend van hen tussen de 25 en 45 jaar is. Dat is de leeftijdscategorie die normaal gesproken het actiefst is op de arbeidsmarkt.

Hoge werkloosheid
42 procent van de arbeidsgehandicapten in de leeftijdscategorie van 25 jaar tot 45 jaar had in 2015 betaald werk. Dat terwijl van hun niet-arbeidsgehandicapte leeftijdsgenoten maar liefst 87% een betaalde baan heeft. Tijd voor de re-integratiespecialist om meer aandacht te besteden aan deze kwetsbare groep.

Flexibel en dienstverlenend
De werkzame arbeidsgehandicapten werken vaak in flexibel dienstverband of als ZZP-er. Ook is het opvallend dat zij voornamelijk werkzaam zijn in dienstverlenende beroepen. Deze resultaten zou men zien als een aanwijzing voor de loopbaanprofessional. Het is belangrijk meer aandacht te besteden aan de mogelijkheden van deze groep mensen en samen de juiste samenstelling van werkzaamheden en aantal uren dat zij kunnen werken te bepalen.

Reacties

Plaats een reactie