Arbeidsmarkt goudmijn voor arbeidsprofessionals

Maar liefst 52% van werkend Nederland overweegt een overstap naar een andere werkgever. Een op de negen werknemers zou het liefst morgen al hun huidige werkgever verlaten. De belangrijkste reden dat werknemers nog niet massaal vertrekken is dat ze meestal de zekerheid van hun bestaande, vaste contract moeten verruilen voor de onzekerheid van een nieuw, tijdelijk contract. Twee op de drie werknemers tussen de 35 en 44 jaar hechten hier waarde aan, evenals aan flexibele werktijden. Dat blijkt uit de HR Benchmark, een onderzoek van salarisverwerker Raet.

Flexibele werktijden belangrijk
Voor outplacementadviseurs en loopbaanbegeleiders is dit van belang. De mobiliteitswens is hoog, de wensen bij overstap duidelijk: snel een vast contract en flexibiliteit qua werktijden en locatie. Begeleid jij zulke mensen van werk naar werk, zorg dan dus dat je duidelijk maakt wat een nieuwe werkgever hen te bieden op dit terrein.

Hoe bereik je deze cliënten?
Het is een fijne doelgroep om te begeleiden, het zijn immers mensen die nu al een baan hebben en vaak een mobiliteitsbudget of een transitievergoeding. Het zijn geen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar graag geziene werknemers. Kan jij klussen aan voor complete mobiliteitstrajecten? Houd het nieuws dan bij waar zich binnenkort collectieve trajecten komen als gevolg van reorganisaties of bezuinigingen. Wil je je juist in de kijker spelen bij individuele loopbaancoaching? Denk dan aan:

  • Aangepaste openingstijden, zoals een doordeweekse avond of in het weekend;
  • Coaching op afstand middels e-mail, skype of Whatsapp;
  • Tijdsbesparing door vacatures aan te dragen en sollicitatiebrieven te controleren;
  • Profilering: dit is een doelgroep die actief is op sociale media, zorg dat jij daar ook vindbaar bent. Tweet mee, update je LinkedInprofiel en schrijf een blog waarin je soortgelijke cases bespreekt.
Reacties

Plaats een reactie