Eerlijke kans door effectief diversiteitsbeleid

Ben je arbeidsmarktprofessional en vind je het lastig om werkzoekenden te plaatsen omwille van hun migrantenachtergrond? Of ben je zelf HR-manager en wil je meer doen aan diversiteit? Raadpleeg dan het Charter Diversiteit. Daar staan nu al bijna 100 veelal grote werkgevers in die zichzelf publiekelijk verplichten tot een beter diversiteitsbeleid. Bij elkaar zijn deze werkgevers, waaronder Coca Cola, Nuon en Randstad, goed voor tienduizenden banen. De Charter Diversiteit is een initiatief van de Stichting van de Arbeid, waar werkgevers en werknemers in participeren.

Veel werkgevers zijn zich vaak niet bewust van hun vooroordelen of zelfs discriminatie ten aanzien van andere culturele achtergronden. Uit een proef met anoniem solliciteren bij de Gemeente Den Haag bleek dat sollicitaties zonder achternaam of foto leidde tot meer allochtone sollicitanten. Ook leidde het tot meer uitnodigingen van allochtone kandidaten voor een sollicitatiegesprek en zelfs tot meer aannames. Blijkbaar onderschatten managers hun eigen vooroordelen bij werving- en selectiegesprekken. Toch besloot het Rijk zelf voorlopig geen gebruik te maken van anoniem solliciteren, wellicht uit politieke gevoeligheid.

Reacties

Plaats een reactie