Zelfstandige arbeidsmarktprofessional voortaan verplicht verzekerd?

Binnen een jaar zijn zelfstandigen verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Tenminste, als het aan Maarten Camps ligt, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken (en daar voor bij Sociale Zaken). In zijn nieuwjaarsartikel in het tijdschrift Economische Statistische Berichten (EBS) stelt hij voor te experimenteren met verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen. Met een opt-out weliswaar. Dat wil zeggen dat u ook van de verzekering kunt afzien. Wanneer dit zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Zelfredzaam of afhankelijk
Camps maakt een verschil tussen zelfredzame zelfstandigen en afhankelijke zelfstandigen. Het experiment moet aantonen wat de inkomensgrens kan worden voor de introductie van verplichte verzekering voor zelfstandigen. Ook een automatische verzekering met een opt-out zou voor alle inkomensgroepen gehandhaafd kunnen worden. Het is inmiddels een lange traditie dat de secretaris-generaal van Economische zaken in het nieuwe jaar in ESB een tipje oplicht van de sluier van de plannenmakerij bij de overheid.

Reacties

Plaats een reactie