Zelfstandigen gedupeerd door Wet DBA

Steeds minder opdrachtgevers durven nog zelfstandige arbeidsprofessionals in te huren. Bijna een vijfde van de zzp’ers heeft afgelopen jaar meegemaakt dat hun opdrachtgevers vanwege de onzekerheid over de Wet DBA niet meer in zee durft met zelfstandigen. Dat bleek vorige week uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK).

Lang wachten
De handhaving van de Wet DBA is uitgesteld tot minimaal januari 2018. Dát de wet wordt aangepast is niet zozeer de vraag, maar vooral hoe. En dat hangt af van de politieke kleur van een volgend kabinet. Dat betekent nog maanden, zo niet enkele jaren onzekerheid voor u als zelfstandige arbeidsprofessionals, maar ook voor uw opdrachtgevers. Dit kabinet houdt zich voorlopig alleen nog bezig met een nieuwe definitie van de centrale term ‘gezagsverhouding’ en hoopt voor het volgende regeerakkoord met nieuws te komen.

Payroll- en uitzendbureaus
Payrollbedrijven en uitzendbureaus varen er wel bij. Het werk dat eerst door zelfstandigen werd gedaan, wordt steeds vaker via tussenpartijen ingevuld. De afgelopen maanden is het aantal banen in de uitzendbranche steeds toegenomen.

Wat vindt u: Wet DBA: afschaffen of handhaven?

Reacties

Plaats een reactie