Gratis tips voor jobcoaches van laagopgeleiden

Het UWV heeft onlangs een praktijkgids opgesteld speciaal voor arbeidsmobiliteitsprofessionals die zich bezighouden met het begeleiden van laagopgeleide werkzoekenden naar een baan. De reden hiervoor is dat uit de arbeidsmarktanalyse van het UWV wederom blijkt dat laagopgeleiden vaker werkloos zijn dan middelbaar en hoger opgeleiden. De tips richten zich op verschillende facetten zoals training, presentatievaardigheden en het zoeken van alternatieve functies.

Beste kansen

Kansen op werk op lager niveau zijn op dit moment goed in de techniek en transport. Misschien hebben uw coachees nog niet over deze opties nagedacht, maar zouden ze dit werk best willen doen. Maak gebruik van bedrijfsbezoeken, speeddates of excursies en wijs hen op de beroepen waar veel werk in is.

Werkervaring telt ook

Kijk bij werkzoekenden zonder diploma goed naar de werkervaring, dat is soms genoeg om te starten. Ook zijn er werkgevers of uitzendbureaus die via een terugbetaalregeling dit soort opleidingen aanbieden.

Scholing

Bij laagopgeleiden wordt vaak niet aan scholing gedacht, niet door de werkzoekende zelf maar ook niet door zijn adviseur of coach. Scholing hoeft niet altijd om een lang project te gaan, soms is een relatief snel te behalen certificaat voldoende. Denk ook aan een BBL-traject of het laten erkennen van vaardigheden middels een EVC-traject.

Meer tips lezen? Download hier de praktijkgids.

Reacties

Plaats een reactie