Ruim 500 duizend parttimers willen meer werken

Het zogeheten onbenutte arbeidspotentieel is 1,5 miljoen mensen groot. Dat zijn alle mensen die (meer) zouden willen werken. Het grootste gedeelte hiervan zijn mensen die op dit moment werkloos zijn en recent actief naar werk hebben gezocht én daarvoor op korte termijn beschikbaar zijn. Ook zijn er maar liefst 510 duizend deeltijdwerkers die graag meer zouden willen werken dan ze nu doen en daar bovendien op korte termijn voor beschikbaar zijn. Zo blijkt uit cijfers van het CBS over 2016 die gisteren bekend zijn gemaakt. Kampt uw organisatie met een personeelstekort? Inventariseer dan eerst wie er binnen uw organisatie meer zou willen werken dan ze nu doen.

Liever minder?

Overigens waren er in 2016 ook 634 duizend werkenden die juist minder uren wilden werken. Dit lijken er steeds meer te worden, in 2013 waren er nog maar 524 duizend mensen die minder wilden werken. Alhoewel het CBS geen verklaring geeft voor deze stijging, is het goed om na te gaan of dit in uw organisatie ook voorkomt en hoe dit komt. Het komt de duurzame inzetbaarheid niet ten goede als uw medewerkers steeds meer overbelast raken en meer (moeten) werken dan zij willen.

Reacties

Plaats een reactie