Overheid krijgt meer tijd om banen arbeidsbeperkten te creëren

Op zijn vroegst worden pas in 2020 de eerste boetes uitgedeeld naar aanleiding van de quotumregeling arbeidsbeperkten. Deze quotumregeling wordt nu geactiveerd, omdat overheidswerkgevers niet voldoende banen voor arbeidsbeperkten hebben gerealiseerd. Wel hebben ze recht op meer tijd en duidelijkheid om aan het quotum te voldoen. Hoeveel werknemers iedere overheidswerkgever precies in dienst moet hebben om geen heffing te hoeven betalen, wordt in oktober 2017 vastgesteld in een ministeriële regeling. Zo bleek afgelopen week uit de Kamerbrief van demissionair Staatssecretaris Jetta Klijnsma.

Meer tijd & duidelijkheid nodig

Overheidswerkgevers hebben niet alleen meer tijd nodig om de inhaalslag wat betreft het aantal banen voor arbeidsbeperkten te realiseren, maar ook duidelijkheid, aldus Klijnsma. Iedere individuele werkgever krijgt in 2019 bericht als hij niet aan het opgelegde quotumpercentage heeft voldaan. Dit levert hen nog geen heffing op, dat gebeurt op zijn vroegst in november 2020. Op dit moment weten de werkgevers alleen dat het totale aantal gecreëerde banen onvoldoende is, maar niet hoeveel banen zij individueel moeten creëren.

Duurzame beoordeling

De zogeheten t+2regel die op dit moment geldt, houdt in dat mensen na twee jaar niet meer meetellen voor de banenafspraak als zij het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Het kabinet wil deze regel aanpassen, zodat ook deze mensen blijven meetellen voor de banenafspraak.

Deactivatie ook mogelijk

Overigens is het ook nog mogelijk dat de quotumregeling geheel gedeactiveerd wordt. Dit gebeurt als in de komende jaren uit metingen blijkt dat de overheid wel het afgesproken aantal banen heeft gehaald. Het beoogde eindresultaat is dat erin 2026 maar liefst 125.000 banen voor arbeidsbeperkten zijn gerealiseerd door markt- en overheidswerkgevers

Meer lezen over het banenplan? Bekijk dan dit bericht.

Reacties

Plaats een reactie