Flexwerkende vrouwen minder snel zwanger

Flexwerkende vrouwen worden minder snel moeder dan vrouwen met een vast contract. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed onderzoek onder 25 duizend kinderloze vrouwen tussen 18 en 45 jaar met een partner. Van de vrouwen met een flexibel contract had slechts 13 procent binnen een jaar een kind gekregen, bij degenen met een vast contract was dat 18 procent. Zo maakte het CBS gisteren bekend.

Uitstellen

Het CBS geeft als kanttekening dat het misschien niet om afstel, maar slechts om uitstel gaat. Het is mogelijk dat vrouwen hun zwangerschap uitstellen tot het moment dat de arbeidsmarktpositie is verbeterd.

Zwangerschapsdiscriminatie?

De keuze van flexwerkende vrouwen om het moederschap uit te stellen, lijkt verband te houden met het enorme aantal meldingen van zwangerschapsdiscriminatie. Volgens het College voor de Rechten van de Mens heeft bijna de helft van de vrouwen op de een of andere manier te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte afgelopen week zelfs een landelijke campagne om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan.

Reacties

Plaats een reactie