Binnenkort gelijke lonen voor payrollers?

Mensen die via een payrollbedrijf werken krijgen voortaan dezelfde arbeidsvoorwaarden als reguliere medewerkers als het aan de SP, Groenlinks en PVDA ligt. Deze partijen hebben hun krachten gebundeld en willen er met een nieuw initiatiefwetsvoorstel voor zorgen dat payrollers voortaan net zoveel verdienen, hetzelfde pensioen opbouwen en gelijke rechten krijgen als andere werknemers. De wet zal niet eerder dan januari 2019 in werking treden, aldus Bart van Kent, Kamerlid SP.

Misbruik payrollconstructies

Werkgevers gebruiken op grote schaal payrollconstructies om personeelskosten te drukken. Dat terwijl payrollers exact hetzelfde werk uitvoeren als reguliere medewerkers. Daar moet een eind aan komen, vinden SP, Groenlinks en PVDA. Ook payrollers moeten voortaan vallen onder de cao van de organisatie waar de werknemer daadwerkelijk aan de slag is. Zo krijgen ze hetzelfde pensioen en dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook geldt voor hen de ketenregeling: een vast contract na twee jaar of drie tijdelijke contracten.

Natuurlijk betekent dit niet dat u geen gebruik meer kunt maken van payrolldiensten. Ook als dit wetsvoorstel van kracht is, kan het zo zijn dat u de administratieve rompslomp wilt uitbesteden. Wilt u de medewerker niet in dienst nemen? Dan kunt u een uitzendbureau inschakelen. Voor uitzendbureaus geldt dit wetsvoorstel niet.

Initiatief of realiteit?

Het initiatiefwetsvoorstel wordt nog juridisch gecontroleerd. Bart van Kent: ‘Wij hopen binnen drie weken het voorstel bij de Tweede Kamer in te kunnen dienen.’ Dit initiatiefwetsvoorstel is natuurlijk een bewonderenswaardig initiatief. Hoe haalbaar het zal zijn om dit door zowel de Tweede als Eerste Kamer te loodsen, valt nog te bezien met een midden-rechts kabinet.

Reacties

Plaats een reactie