€ 3,5 miljoen voor uitkeringsgerechtigden met psychische klachten

Staatssecretaris Klijnsma stelt € 3,2 miljoen euro beschikbaar de komende twee jaar om de samenwerking tussen gemeenten, UWV, GGZ en werkgevers te verbeteren. Dit geld is bedoeld om mensen met een psychische aandoening naar werk te begeleiden. Maar liefst 31% van de mensen met een uitkering ontvangt psychische zorg. Psychische klachten zijn dan ook een van de grootste oorzaken voor uitval van de arbeidsmarkt. Zo liet Klijnsma afgelopen week weten.

Zorg en re-integratie gaan hand in hand

Op dit moment is de samenwerking tussen re-integratie-instanties enerzijds en zorginstanties anderzijds moeizaam. Ze hebben niet dezelfde doelstelling en worden niet gefinancierd vanuit hetzelfde budget. Toch kan goede zorg arbeidsparticipatie bevorderen en kan arbeidsparticipatie gezondheid bevorderen, zo berichtte het ESB onlangs.

Gezamenlijke aanpak

Inmiddels hebben 31 arbeidsmarktregio’s een plan ingediend om actief aan de slag te gaan met de participatie van mensen met een psychische aandoening. Deze plannen zijn afgelopen week definitief goedgekeurd, maar zijn nog niet openbaar. Karen Zandbergen, woordvoerder van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid licht toe: ‘de essentie van alle plannen is natuurlijk dat er een gezamenlijk plan van aanpak komt. Sociale diensten moeten op dezelfde manier met iemand omgaan. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld een klantmanager zijn cliënt adviseert zo snel mogelijk aan de slag te gaan, terwijl de GGZ dezelfde persoon rust voorschrijft.’

Reacties

Plaats een reactie