Wél minimumtarief, maar géén Wet DBA voor zelfstandigen

Minimumtarief voor zzp’ers

Er komt een minimumtarief voor kleine zelfstandigen, dat tarief wordt tussen de € 15 en € 18 euro vastgesteld. De maatregel moet schijnzelfstandigheid tegengaan. Verdient een zelfstandige onder het minimumtarief en werkt hij of zij langer dan drie maanden voor de opdrachtgever? Dan moeten zij als gewone werknemers behandeld worden, waarbij ze ook verzekerd zijn tegen ziekte.

De meeste zzp’ers verdienen overigens (ruimschoots) meer dan dit minimumtarief, maar er wordt door werkgevers steeds meer gebruikgemaakt van schijnconstructies om arbeidskosten zo laag mogelijk te houden. Denk hierbij aan de maaltijdbezorgers en taxichauffeurs die onlangs veel media-aandacht kregen.

Wet DBA gaat op de schop

Het nieuwe kabinet gooit de Wet DBA in de prullenbak. De omstreden wet is al maanden onderwerp van discussie, voornamelijk omdat de wet het opdrachtgevers zo lastig maakt om in zee te gaan met een zzp’er, dat zelfstandigen er werk door kwijtraken. In plaats van de Wet DBA komt er een zogeheten opdrachtverklaring. Deze opdrachtverklaring wordt beschikbaar gesteld in de vorm van een webmodule die de werkgever online kan invullen. Zo krijgen opdrachtgevers zekerheid vooraf van vrijwaring van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen.

Geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen

Bent u werkzaam als zelfstandig arbeidsprofessional? U bent ook in 2018 niet verplicht om u te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het CDA wilde deze verplichte verzekering graag in de kabinetsplannen terugzien, maar kreeg dit niet voor elkaar. Wel gaat het kabinet in gesprek met verzekeraars om een beter verzekeringsaanbod te bevorderen.

Reacties

Plaats een reactie