Krapte technische, ICT en pedagogische beroepen houdt komende 6 jaar aan

De komende zes jaar moeten werkgevers rekening houden dat het grote moeite kost om aan personeel te komen voor technische, ICT en pedagogische beroepen. Voor maar liefst 87% van de vraag naar ICT-ers worden grote knelpunten verwacht, daarbij gaat het voornamelijk om de hoger geschoolde professionals zoals softwareontwikkelaars. Naast deze hoog opgeleide ICT’ers blijven ook leerkrachten voor het basisonderwijs en bijvoorbeeld elektriciens en elektromonteurs moeilijk te vinden.

Ondanks krapte blijft loonontwikkeling achter

Het aantrekken van de economie mag dan zorgen voor meer werkgelegenheid en zelfs krapte in steeds meer beroepen, aan de loonontwikkeling is dat nog niet altijd terug te zien. Zo is de arbeidsparticipatie van laagopgeleiden vanaf 2014 toegenomen, maar hun loont neemt verder af. De lonen van hoogopgeleiden stijgen wel, maar liggen nog niet op hetzelfde niveau als in 2011. Dat blijkt uit een onderzoek van de brancheorganisatie van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Reacties

Plaats een reactie