Nieuwe loonaanvullingsregeling maakt loondispensatie eerlijk

Het vervangen van loonkostensubsidie door loondispensatie zal er niet voor zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking erop achteruit gaan als ze gedeeltelijk werken. De vervangingsmaatregel die in het regeerakkoord is opgenomen leverde de regering veel kritiek op. Er zou structureel 500 miljoen euro worden bezuinigd op mensen met een arbeidsbeperking. Staatssecretaris Van Ark gaat nu met gemeenten, werkgevers en sociale partners een loonaanvullingsregeling ontwerpen die ervoor zorgt dat het inkomen van mensen met een loonaanvulling in ieder geval hoger is dan de uitkering die zij zouden krijgen zonder werk. Zo schreef Staatssecretaris Tamara van Ark vorige week in een brief aan de Tweede Kamer.

Twee randvoorwaarden

Van Ark stelt twee randvoorwaarden waar de nieuwe loonaanvullingsregeling aan moet voldoen:

  1. Het inkomen van mensen die gaan werken met een loonaanvulling moet hoger zijn dan wat zij aan uitkering zouden krijgen zonder werk en meer uren werken moet lonen.
  2. De regeling wordt voor werkgevers eenvoudiger om uit te voeren en sluit aan op huidige regelingen.

Let op: deze nieuw op te stellen regeling gaat alleen gelden voor mensen met nieuwe arbeidsrelaties en niet voor bestaande contracten.

Reacties

Plaats een reactie