Participatiewet leidt niet tot vaste baan voor arbeidsbeperkte

Gemeenten twijfelen over de duurzaamheid van de banen van mensen die met loonkostensubsidie werken. Veel kandidaten vallen uit en werkgevers zetten maar weinig tijdelijke contracten voor deze arbeidsbeperkten om in vaste contracten. Wel zijn de gemeenten positief over loonkostensubsidie en jobcoaching en ze gebruiken deze instrumenten veelvuldig. Zo bleek onlangs uit onderzoek van CentERdata naar de ervaringen van de gemeenten met de Participatiewet.

Regeldruk en beperkt budget

Sinds de introductie van de Participatiewet is er steeds meer regelgeving bijgekomen en bovendien is wordt uitvoering hiervan in detail aan gemeenten opgelegd. Gemeenten verwachtten door de introductie van de Participatiewet juist meer vrijheid te krijgen, maar het tegenovergestelde blijkt waar. Ook is het beperkte budget van gemeenten problematisch, meer dan de helft van de gemeenten geeft aan hierdoor minder dienstverlening te kunnen leveren dan ze zouden willen.

Reacties

Plaats een reactie