Streng Rotterdams beleid bijstandsgerechtigden succesvol

De Gemeente Rotterdam hielp het afgelopen jaar ruim 15.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan. Dat is meer dan de 12.000 die het stadsbestuur van tevoren tot doelstelling had. Rotterdam is hiermee ook de enige van de vier grote steden waar het absolute aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen drie jaar is gedaald. Zo liet de gemeente onlangs weten in een persbericht. Het grootste verschil tussen het beleid van Rotterdam en andere steden, is dat Rotterdam een streng beleid hanteert. Er wordt intensief gecontroleerd op bijstandsfraude en moeten mensen aan strenge verplichtingen voldoen om voor een uitkering in aanmerking te (blijven) komen.

Experimenten

Het beleid omtrent het activeren van mensen uit de bijstand verschilt sterk per gemeente en hangt onder meer af van het lokale politieke klimaat. Amsterdam begint binnenkort met een experiment waarbij mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en 200 euro per maand mogen bijverdienen. Amsterdam is niet de enige stad die experimenteert met de Participatiewet. Meer lezen? Bekijk dan de artikelenreeks ‘Experiment uitgelicht’: DeventerTilburgNijmegenWageningen en Groningen.

Reacties

Plaats een reactie