Technologie kan participatie arbeidsbeperkten vergroten

Door technologische mogelijkheden beter te benutten kunnen meer mensen met een fysieke of licht verstandelijke beperking aan de slag. Zo kan de toepassing van serious gaming, augmented reality, een activiteitentracker en omgevingssensoren medewerkers met een beperking bij hun werk ondersteunen. Zo bleek onlangs uit onderzoek van Technopolis Group/SEOR en het VU Athena Instituut dat met subsidie van UWV is uitgevoerd. De ontwikkeling van dergelijke nieuwe technologische toepassingen zijn vooral gericht op werk in de gezondheidszorg.

Robotisering: twee kanten van de medaille

In maatschappelijk discussies over technologische ontwikkelingen wordt vaker gesproken over het mogelijke verlies van arbeidsplaatsen door robotisering, zo schrijft het UWV in zijn Kennisverslag. Dat terwijl technologische vooruitgang ook de kansen van arbeidsbeperkten op een baan kan vergroten. Om dat te bewerkstelligen is het wel noodzakelijk dat ontwikkelaars de behoeften van de medewerker, hun begeleiders en werkgevers leren kennen, aldus de onderzoekers.

Reacties

Plaats een reactie