Zzp’ers grootste risico op armoede

Van alle werkenden in Nederland lopen zelfstandigen het grootste risico op armoede. Maar liefst 9,4 procent van de Nederlandse zzp’ers maakte in 2016 deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lageinkomensgrens. Bij werknemers was dat slechts 1,7 procent. Zo bleek deze week uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De lageinkomensgrens is afhankelijk van de gezinssamenstelling  en was in 2016 voor een alleenstaande € 1.030.

Einde crisis voor zzp’er niet in zicht

In 2013 was er een piek in het aantal werkenden met een inkomen onder de lageinkomensgrens. Vanaf dat moment is het risico op armoede voor werknemers afgenomen. Zzp’ers hadden vaker langdurig een laag inkomen dan werknemers. Bij zzp’ers steeg het aandeel met een langdurig laag inkomen juist van 1,9 procent in 2014 en 2015 naar 2,1 procent in 2016. Vooral zzp’ers in de handel-, vervoer- of horecabranche hebben het zwaar. Van hen maakt ruim 13 procent deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens.

Reacties

Plaats een reactie