Bijna 50% van intercedenten werkt mee aan discriminatoir verzoek werkgever

Maar liefst 47% van de Nederlandse uitzendbureaus is bereid in het selectieproces rekening te houden met de wens van de opdrachtgever om bepaalde nationaliteiten uit te sluiten. Zo bleek onlangs uit onderzoek van consumentenprogramma Radar. In dit onderzoek werden 78 uitzendbureaus gebeld met de vraag of ze rekening kunnen houden met eerdere vervelende ervaringen van de opdrachtgever met uitzendkrachten van Marokkaanse, Turkse of Surinaams achtergrond. Slechts 36% van de uitzendbureaus gaf aan hier niet aan mee te werken. De helft wel. Niet alleen de intercedent is dan strafbaar, ook de inhurende werkgever begaat hiermee een zware overtreding.

Kamervragen over aanpak discriminatie

Het onderzoek heeft veel stof doen opwaaien in Nederland, ook de Tweede Kamer reageerde geshockeerd en er zijn Kamervragen gesteld. Zo wil Kamerlid Jasper van Dijk (SP) dat de discriminerende uitzendbureaus met naam en toenaam genoemd worden. Staatssecretaris van Ark heeft toegezegd binnenkort in een brief aan de Tweede Kamer hierop terug te komen, dat is tot nog toe niet gebeurd.

Reacties

Plaats een reactie