Geen handhaving Wet DBA tot januari 2020

De opschorting van de handhaving van de Wet DBA wordt verlengd tot januari 2020. Tegen die tijd hoopt het kabinet nieuwe wetgeving te hebben die de Wet DBA vervangt. Dat betekent dat zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers tot januari 2020 geen boetes of naheffingen te vrezen hebben van de Belastingdienst, als achteraf blijkt dat er sprake was van een dienstbetrekking in plaats van zelfstandig ondernemerschap. Een uitzondering zijn de zogeheten ‘kwaadwillenden’: vanaf 1 juli 2018 worden niet alleen meer de meest ernstige gevallen beboet, maar kan er ook bij andere kwaadwillenden worden gehandhaafd. Zo bleek afgelopen week uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën.

Ernstig kwaadwillenden

Op dit moment worden alleen ernstig kwaadwillenden beboet, dat zijn gevallen waarbij opdrachtgevers opereren in context van opzet, fraude of zwendel. Denk daarbij aan situaties die leiden tot ernstige concurrentievervalsing, economische of maatschappelijke ontwrichting of waarin het risico aanwezig is van uitbuiting. Zo’n situatie is erg zeldzaam.

Strengere handhaving en boetes mogelijk vanaf juli 2018

Vanaf 1 juli 2018 zal de Belastingdienst ook gaan handhaven als zij kan aantonen dat de volgende drie criteria van toepassing zijn:

  1. Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking.
  2. Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid.
  3. Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Het is echter niet erg waarschijnlijk dat de Belastingdienst hierdoor veel partijen zal beboeten. De Belastingdienst moet namelijk alle drie de bovenstaande criteria zien te bewijzen.

Reacties

Plaats een reactie