Ingrijpende maatregelen arbeidsmarkt nu ter internetconsultatie

De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) staat sinds deze week online ter internetconsultatie. In de nieuwe Wab staan behoorlijk ingrijpende maatregelen beschreven. Deze moeten het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen, maar tegelijkertijd flexwerk mogelijk maken waar nodig. Zo wordt ontslag versoepeld, krijgen werknemers vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding en wordt de proeftijd bij een vast contract verlengd van twee naar maar liefst vijf maanden. Zo liet Minister Koolmees begin deze week weten.

Alle Wab-maatregelen op een rij

Ontslag & transitievergoeding:

– Er komt een nieuwe, negende ontslaggrond: de cumulatiegrond. Bij deze zogeheten cumulatiegrond kunnen verschillende omstandigheden samen de grond voor ontslag vormen.
– Wordt de cumulatiegrond gebruikt bij ontslag, dan heeft de medewerker recht op een hogere transitievergoeding.
– Bij lange dienstverbanden wordt de opbouw van de transitievergoeding juist verlaagd.
– Kleine werkgevers worden bij het betalen van een transitievergoeding gecompenseerd als het gaat om pensionering of ziekte.

Contracten:

– De proeftijd voor vaste contracten wordt vijf maanden in plaats van twee maanden.
– De ketenregeling wordt ruimer: ten eerste mogen er straks drie contracten in drie jaar in plaats van twee jaar tijd worden aangegaan. Ten tweede mag er in cao’s worden vastgelegd dat de pauze tussen een keten wordt verkort van zes naar drie maanden als het terugkerend tijdelijk werk betreft dat maximaal negen maanden per jaar kan worden gedaan.
– De ketenregeling geldt niet voor invalkrachten in het primair onderwijs die invallen wegens ziekte.

Payroll & oproepkrachten:

– Medewerkers die via een payrollconstructie voor u werken, krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die in dienst zijn.
– Oproepkrachten krijgen meer rechten: u dient hen minimaal vier dagen van te voren op te roepen. Zegt u hen af? Dan behouden ze recht op loon.

WW-premie

– WW-premie wordt goedkoper voor een medewerker met een vast contract.

Reageren?

Wilt u ook reageren op het wetsvoorstel? Dat kan via deze link.

Reacties

Plaats een reactie