Deliveroobezorgers: wel verzekering, geen loondienst

Vanaf mei 2018 krijgen de bezorgers van maaltijdservice Deliveroo toch een verzekering tegen bedrijfsongevallen. Bezorgers die arbeidsongeschikt worden als gevolg van het bezorgwerk krijgen tot dertig dagen 75% van hun gemiddelde verdiensten uitgekeerd. Ook specifieke medische kosten worden gedekt en de wettelijke aansprakelijkheid gaat omhoog. Zo maakte het bedrijf deze week bekend. De bezorgdienst probeert hiermee te voldoen aan de wettelijk vastgelegde plicht tot ‘goed werkgeverschap’. Of de verzekering genoeg is om hier aan te voldoen, valt te betwijfelen.

Zzp-constructie

Eerder dit jaar besloot Deliveroo de bezorgers allemaal via een zzp-constructie te laten werken, in plaats van loondienst. Dit leidde tot veel ophef onder de bezorgers, de Tweede Kamer en vakbond FNV. De bezorgdienst behoort tot de zogeheten ‘platformeconomie’. Dat zijn websites die fungeren als online platforms waarop vraag en aanbod elkaar vinden. De platformeconomie is al geruime tijd onderwerp van discussie: mensen kunnen flexibel werken, maar leveren flink in als het gaat om risico’s en zekerheid van inkomsten.

Meer lezen over Deliveroo en de platformeconomie? Lees het artikel ‘De platformeconomie: de andere kant van de medaille.’

Reacties

Plaats een reactie